Sin categoría

“Ho podríem haver fet millor”

Frederic Ximeno, uns dels màxims responsables de benestar animal de la ciutat de Barcelona, tanca el segon i últim Consell de Benestar Animal de 2018 “prenent nota” de les queixes de les entitats i demanant disculpes per la seva gestió.

  • La majoria de les entitats van mostrar el seu malestar amb la gestió del Consistori en matèria de Benestar Animal.

  • “Estem pitjor que al juliol”. (Associació de Voluntaris per la Defensa dels Animals, AVDA)

  • “Estem a la cua quan abans eren al capdavant” (Associació Gat i Gos)

  • “Estem perdent la confiança en l’Ajuntament” (Espai Gos Bcn)

Al voltant de 30 entitats seien a la taula al Plenari del Consell de Benestar Animal el 18 de desembre a la Sala Ernest Lluch del Districte de Ciutat Vella, presidida per Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia Urbana i Carme Maté, directora de Benestar Animal de Barcelona.

L’Ajuntament modificava aquesta vegada el funcionament habitual de la sessió i, en comptes dedicar la major part del plenari a explicar les seves actuacions en matèria de benestar animal, va instar les entitats a realitzar una presentació de la feina realitzada des de l’última reunió del Consell al juliol.

dig
Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia Urbana, al centre de la imatge i Carme Maté, directora de Benestar Animal a l’esquerra.

Una acció que podria entendre’s com un intent de desviar l’atenció de la seva qüestionada gestió en matèria de benestar animal i transferir la seva responsabilitat a les entitats del Plenari

Aquesta nova dinàmica del Plenari, a més, anul·lava per complet el diàleg, ja que les associacions no podrien interpel·lar l’Ajuntament fins a la part final de la sessió, on tindrien “reservat” un únic torn de preguntes sense dret a rèplica una vegada el comissionat respongués.

Poc benestar animal i molt incivisme.

La reunió va començar amb Frederic Ximeno admetent la dolenta situació del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAACB) i proporcionant xifres sobre multes d’incivisme al carrer com orinar a l’espai públic o fer botellon.

Unes dades que poc tenen a veure amb el benestar animal i amb les que volia desmentir l’afirmació “sembla que sí que es persegueix més les persones amb gos que no pas l’incivisme d’altres col·lectius”, realitzada pel presentador de Codi de Barris pocs dies abans, en un programa que es feia ressò de la campanya #NoEsDeGos #TotsFemCaca iniciada per Espai Gos Bcn, entitat membre del Consell i asseguda a la taula.

Ximeno, però, no va ser l’únic que va triar exposar dades sobre incivisme, sinó que s’hi va sumar el representant de la Guàrdia Urbana, que va parlar del nombre de multes posades al col·lectiu de persones amb gos per no dur la cartilla de vacunació del gos a sobre – no per no tenir al gos vacunat- i per passejar a l’espai públic amb els seus animals sense lligar. I va afirmar que els quatre districtes “més conflictius” havien estat Sant Martí, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Ciutat Vella.

De les mobilitzacions que hi ha hagut en aquests tres llocs davant la manca d’espais adequats i suficients per al veïnat amb gos, les últimes el dia anterior al consell, no va parlar-ne ni presentar dades, però.

La Plataforma Espai Gos Bcn, per la seva part, no va acatar la dinàmica d’una sessió que l’impedia expressar el malestar del veïnat amb gos, i en el seu torn de “presentació” va optar per llegir un escrit qüestionant la gestió de l’Ajuntament pel que fa al gos urbà.

sdr
El representants de les entitats escolant la intervenció d’Espai Gos Bcn, a l’esquera de la foto, poc visible des d’aquesta perspectiva.

La portaveu de la Plataforma ciutadana, Àngela Coll, va denunciar la persecució a la qual està sent sotmès el veïnat amb gos de Barcelona per part de l’Administració i de la Guàrdia Urbana, amb campanyes de multes sistemàtiques a espais verds de la ciutat. També va exposar el decebedor funcionament del Grup de Treball per la Convivència amb Gossos a l’Espai Públic, on se suposa que s’han de pactar les zones que les persones amb gos podrem utilitzar a partir de la fi de la moratòria de l’OPTVA el setembre de 2019 i on de moment no s’ha creat ni tan sols a metodologia de treball demanada a la reunió d’octubre per les entitats i pels mateixos tècnics municipals.

I va concloure la seva intervenció anunciant la creixent pèrdua de confiança en l’Ajuntament.

Crítiques, crítiques i més crítiques.

Però no va estar Espai Gos Bcn l’únic membre de la taula que va aprofitar el seu torn per posar de manifest el seu descontentament.

Les entitats que es dediquen a recollir, castrar, controlar i protegir les colònies de gats van denunciar la manca de pressupost, l’absència de protocols, la impossible comunicació amb l’Administració i l’especialment feridora destrucció de la colònia de la Sagrera, un espai registrat i controlat que es va destruir amb maquinària pesant pocs dies abans, matant diversos animals sense que l’Ajuntament actués a temps.

sdr
Vista panoràmica del Plenari.

Les associacions dedicades al voluntariat en el CAACB, van denunciar que l’Ajuntament no havia complert els seus compromisos i que estaven “encara pitjor que al juliol”, en paraules de la representant de l’AVDA, Associació de Voluntaris per la Defensa dels Animals. Gossos sense sortir de les gàbies durant setmanes, voluntaris que no poden fer la seva feina, manca de recursos i facilitats per part de l’Administració.

L’al·luvió de crítiques va continuar amb la Fundació Altarriba, denunciant l’aleatorietat amb la qual la Guàrdia Urbana retira animals a persones sense sostre; Degats, els 117 correus electrònics que havien intercanviat amb l’Administració per frenar, sense èxit, la destrucció de la colònia de Sagrera; l’Associació Gatigos va manifestar la seva impressió sobre l’endarreriment en la gestió de colònies de gats en Barcelona: “Estem [som] a la cua quan abans erem al capdavant” va dir la seva representant. La Fundació Silvestre i altres entitats la manca de recursos; i FAADA, per la seva part, va alertar de manca d’informació i la necessitat de protocols de la Guàrdia Urbana.

Una cloenda de sessió decebedora

“Ho podríem haver fet millor. Us demanem disculpes” va ser l’inici de la intervenció final de Ximeno, que va esquivar donar una resposta clara a les crítiques realitzades per les entitats i es va limitar a posar excuses que els membres del Consell ja senten fa anys i que sembla que no van convèncer: manca de recursos, processos administratius llargs, adjudicacions pendents, ordenances municipals i fins i tot retrets a algunes associacions.

Per acabar a un “Ho podríem haver fet millor. Però us preguem que tingueu paciència i que no perdeu la confiança en aquest Ajuntament”.

En l’opinió d’Espai Gos Bcn les disculpes estan bé, però no solucionen res per si mateixes. Demanar perdó no reviurà els gats morts de la Sagrera, ni traurà de les gàbies els animals del ZOO; no acabarà amb la saturació al CAACB ni retirarà les multes de 600 € a les persones que cuiden i garanteixen el benestar dels seus gossos passejant-los per les zones verdes de la ciutat.

Les coses s’arreglen si hi ha voluntat política per trobar solucions adequades i invertir recursos per aconseguir-les. I, sobretot, escoltant i deixant-se aconsellar per les entitats que treballen voluntàriament pel benestar animal i no per altres grups de pressió que no tenen aquest objectiu entre els seus interessos.

I mentre no hi hagi una veritable voluntat política expressada en fets i no en declaracions d’intencions, serà molt difícil que, almenys, el veïnat amb gos els retorni la confiança.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s