inici, notícies

17 de febrer, Manifestació de persones amb gos contra les prohibicions i limitacions a l’espai public

Ja són 79 les zones verdes de la ciutat de Barcelona on les persones amb gos no podem accedir amb els nostres animals ni portant-los lligats. I la situació empitjora cada dia.

Els cartells de “prohibit entrar amb gos” i “obligació de dur el gos lligat” als parcs, jardins i carrers es multipliquen. I mentre l’Ajuntament fa propaganda dels espais on tancarà i arraconarà a un col·lectiu que representa el 25% de la ciutadania, restringeix i limita els espais públics que pot utilitzar sense informar a les persones afectades.

Malauradament, aquests tipus d’actuacions, que releguen a un segon pla al veïnat amb gos, no són noves d’aquest grup municipal.

A cada nova legislatura i canvi de grup de govern, les decisions i accions en matèria de gossos i l’espai públic, empitjora la situació del veïnat amb gos.

Mentre el grup municipal de torn repeteix que “Barcelona és una ciutat amiga dels animals”, les prohibicions, restriccions i limitacions, per a les persones que convivim amb un gos, creixen i ens impedeixen donar una vida digna i garantir el benestar dels nostres animals.

Les primeres restriccions van arribar de la mà de l’Ordenança de Medi ambient, que prohibeix passejar amb els gossos sense lligar per les zones verdes la ciutat, excepte a les “zones especialment habilitades per al seu esbarjo” que, de moment, els diferents consistoris no han creat.

L’any 2014, amb l’aprovació de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) la prohibició de passejar amb el gos sense corretja s’estén a places i carrers.

I amb l’actual Ajuntament, les restriccions, prohibicions i limitacions segueixen augmentant.

A Sarrià-Sant Gervasi, el Consistori ha prohibit l’accés amb gos, ni tan sols lligat, a tres parcs del districte: Monterols, Turó Park i Jardins d’Enric Sagnier.

Al Parc del Guinardó, una muntanya i pulmó verd de la ciutat, s’han instal·lat recentement cartells que obliguen a dur els gossos lligats, juntament amb la prohibició fer foc i “botellon”, com si totes tres coses fossin el mateix perill per l’entorn.

A Sant Martí es persegueix i multa al veïnat per utilitzar els seus parcs, quan no hi ha cap àrea d’esbarjo per a gossos i la construcció de la nova està paralitzada.

A l’Eixample, s’ha prohibit accedir amb gos, ni lligat amb corretja, a tots els interiors d’illa. Tanmateix l’Ajuntament va trencar l’acord que hi havia al barri del Fort Pienc entre veïnat, amb i sense gos, per utilitzar el Parc de l’Estació del Nord i va prohibir taxativament que ningú deixés allà al seu gos sense lligar.

A Sant Andreu, on el veïnat, amb i sense gos, s’havia repartit el Parc de la Pegaso i convivien sense problemes en dos espais ben diferenciats, l’Ajuntament ha iniciat obres de remodelació tot just a la zona que utilitzaven fins ara les persones amb gos. El Consistori traurà l’espai al veïnat amb gos i el convertirà en una zona de gespa tancada que ja no podrà utilizar ningú, plantejant-los com a única alternativa que s’amunteguin en una Àrea d’Esbarjo per a Gossos (AEG) del tot insuficient per la quantitat de gossos del barri i del districte.

La Ciutadella, l’únic parc de Ciutat Vella i moltes places de Gràcia, un barri on gairebé no hi ha parcs, podrien ser els propers espais vetats per al col·lectiu, ja que no estan incloses en les 66 Zones d’Usos Compartits (ZUC) que l’Ajuntament ha donat per bones de manera unilateral, ignorant la negativa d’Espai Gos Bcn al Grup de Treball per la Convivència amb Gossos a l’Espai Públic.

I l’única alternativa que es proposa des de l’Administració són les àrees per a gossos (AG) petites, perilloses, insalubres, insuficients, que no compleixen amb els mínims establerts pel plec municipal de prescripcions tècniques i algunes de les quals han estat denunciades per la mateixa Síndica de Greuges.

Tots aquests són només uns pocs exemples que porten al veïnat amb gos a dir “prou!”

Prou a les prohibicions, a la persecució, a l’estigmatització i a la criminalització del nostre col·lectiu. Prou a la manca de transparència i voluntat política. Prou als impediments per compartir la ciutat com hem fet sempre.

El dia 17 de febrer el veïnat amb gos surt al carrer per dir prou a les restriccions municipals per utilitzar l’espai públic.

Perquè les persones amb gos som ciutat, som veïnat. Perquè les persones amb gos també som Barcelona.

——————————————

Dona’ns un cop de mà a la distribució del cartell i el flyer informatiu.

Pots descarregar-los i imprimir-los o compartir-los a les teves xarxes. Tú decideixes!

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s