notícies, Sin categoría

Resum reunió informativa respecte al pla pilot d’ ubicar una platja per a persones amb gos al districte de Sant Martí. Platja de Llevant.

DATA : Dijous, 14 d’ Abril de 2016

LLOC : Sala de plens de l’ Ajuntament de Sant Martí.

ASSISTENTS :

A la reunió hi assisteixen un bon grapat de representants de diverses Associacions de Veïns i Veïnes de la zona, i tots fan ús del torn de paraula, per mostrar el seu desacord amb l’ habilitació d’ aquesta platja. Des de la taula es veuen obligats en més d’ una ocasió a cridar l’ atenció als veïns, recordant-los que no s’ hi permetrà el debat.

Pel que fa a les persones i/o entitats favorables a la platja, dos representants de Pacma, una portaveu de les persones amb gos de Poblenou, la persona que va endegar la campanya al Change.org, i que va recollir més de 32.000 signatures, que l’ Administració ha utilitzat com principal argument de demanda ciutadana per justificar l’ adequació de la platja, una representant d’ AnimaNaturalis ( Ciutat Vella) i l’ Àngela i la Laura en representació de la Plataforma espaigosbcn.

Representants de diferents grups polítics : PP, Convergència, Esquerra Republicana i la CUP.

Es tracta d’ una jornada informativa, i els representants de l’ Administració ho deixen ben clar de bon principi, perquè l’ objectiu no és entrar en cap mena de debat. Comencen a parlar els tècnics, dividint l’ exposició en dos blocs, un tècnic ( criteris, característiques i seguiment) i un altra respecte a la normativa i bones pràctiques.

Presentació de l’ espai Platja de Llevant

 1. Criteris tècnics per decidir aquesta ubicació
 • Des de l’ Ajuntament s’ ha considerat que aquest és l’ espai més adient del litoral, per l’ amplada de la platja ( sorra), pel fet que hi ha l’ espigó ( que actua com a barrera natural) i perquè, segons ells, el nivell de pressió d’ usuaris ( persones que l’ utilitzen) és el més baix de tot el litoral barceloní.
 1. Característiques de la platja
 • Hi haurà els següents equipaments :
 • 2 dutxes
 • 1 abeurador per als gossos
 • Papereres
 • Passera d’ accés
 • La tanca que delimita l’ espai no és permanent, després de l’ època de bany es traurà, i, en alguns punts, serà desplegable, per tal que hi puguin accedir els camions de la neteja.
 • Es farà un seguiment durant tot el període d’ obertura, amb 1 informador ambiental i 1 informador de benestar animal, que hi seran durant tot el dia.
 • Hi haurà un seguiment analític de la qualitat de l’ aigua i de la sorra, més exhaustiu que a la resta de platges.

3.- Normativa

A la platja per a persones amb gos regeix l’ Ordenança municipal, igual que a la resta d’ espais públics de la ciutat. Per tant :

 • Tots els gossos hauran d’ anar identificats
 • S’ han de recollir els excrements i netejar qualsevol element que puguin embrutar.
 • L’ Administració es planteja limitar-hi l’ accés en casos puntuals, per aglomeració i/o seguretat.
 • S’ establiran uns criteris de bones pràctiques, com mantenir als animals hidratats per evitar possibles cops de calor o prohibició de rentar als gossos amb sabó a les dutxes.
 • L’ Ajuntament està en contacte amb una entitat de Barcelona per a la realització de campanyes d’ informació i formatives.

Torns de paraula

 • Intervencions contràries a la platja :
 • Les persones representants de veïns i veïnes del districte monopolitzen els torns de paraula, sempre manifestant el seu rebuig a l’ habilitació de la platja, esgrimint majoritàriament l’ argument que hi ha moltes persones grans que van a aquesta platja des de fa molt temps, durant tot l’ any, i que utilitzen l’ espigó per recolzar-se quan entren a l’ aigua. També afirmen tenir la sensació que, tot el que no volen enlloc, ho porten cap al seu districte ( depuradora d’ aigües, per exemple) i que no es mira per millorar els barris de la zona.
 • També diuen que aquesta platja no és més que un “pipican” gegant i afirmen que l’ Ajuntament no pot prendre iniciatives d’ aquesta mena al litoral, ha de demanar permís per fer-hi actuacions a la costa i aporten el text de la Llei de Costes.
 • Proposen que s’ ubiqui la platja a un altre indret : al costat de l’ hotel Vela, a la bocana del port o a l’ alçada de l’ hotel Arts.
 • Intervencions favorables a la platja
 • Donat el to de les intervencions i que, des de la taula, insisteixen en el fet que no és objectiu d’ aquesta jornada generar cap mena de debat, les aportacions de les persones i entitats favorables a la platja es limiten a recordar que, en un principi, el que s’ havia demanat era l’ accés lliure a tota l platja, però davant la negativa de l’ Administració, ens conformem amb aquest espai, tot i que no ens agrada. També parla una representant de la CUP, que fa referència a la necessitat de promoure una bona convivència en un espai públic compartit entre totes les persones, amb o sense gos.
 • El representant d’ ERC intervé per afirmar que les tanques són massa baixes…no sabem si està a favor o en contra de la platja…
 • Per la seva banda, el representant del PP afirma que, amb aquest projecte, s’ ha creat polèmica i que cal buscar alternatives, consensuades amb els veïns i veïnes.

Conclusions

 • Els tècnics informen que la proposta encara no està definitivament aprovada, ara s’ obrirà un període de 20 dies per a presentar al·legacions, que s’ estudiaran, i es prendrà una decisió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s