notícies

El teu gos entén el que dius?

Arran de la publicació de l’ estudi Tu perro te entiende cuando le hablas, han aparegut a diversos mitjans articles i vídeos que poden induir a error. Des de la Plataforma, volem fer la nostra aportació per tal d’ aclarir alguns conceptes. En aquest estudi es va treballar amb 13 gossos, als quals es va fer una ressonància magnètica cerebral amb l’ objectiu de mesurar l’ activitat cerebral de cada un dels gossos en escoltar la veu de la seva persona referent. A mode de resum, la conclusió a què van arribar els investigadors va ser que els gossos utilitzen mecanismes cerebrals molt semblants als nostres : 

  • Utilitzen l’ hemisferi esquerre per processar les paraules i el dret per a l’ entonació, igual que els humans.
  • Igual que nosaltres, combinen les dues activitats cerebrals ( dels dos hemisferis) per a interpretar correctament el que signifiquen les paraules.

Això vol dir que poden distingir informació a cada paraula segons el to emocional en què la pronunciem…però NO SIGNIFICA QUE ENTENGUIN EL LLENGUATGE HUMÀ, tal i com han volgut fer veure alguns mitjans de comunicació en redactar la notícia. Les paraules tindran, per al gos igual que per a les persones, el significat que se’ls atribueixi i, per tant, que se’ls ensenyi. I, naturalment, tampoc vol dir que els gossos tinguin “sentiment de culpa”, com han interpretat alguns d aquests mitjans.

Hi ha la creença, reforçada ara amb algunes interpretacions d’ aquest estudi, que, quan renyem a un gos per què ha fet alguna destrossa, “se sent culpable, compungit, és conscient del què ha fet i sap perfectament per què estem enfadats”. Però no és exactament així :

  • El gos SI entén que estem enfadats, això li diu el nostre llenguatge corporal (sovint amb el cos inclinat endavant, possiblement per damunt del gos mirant-lo des de dalt, i mans a la cintura o braços creuats o gesticulant) i el nostre to de veu (segurament cridem, posem èmfasi en les paraules (“QUÈ HAS FET?”) i, definitivament, el nostre to es de molt enfadats)
  • El gos NO entén per què estem enfadats, el que percep és un estat emocional i un llenguatge corporal negatius, visiblement alterats, clarament precursors o indicadors de conflicte, però no en sap la causa. NO se sent culpable de res per la senzilla raó que, aquest sentiment, és propi de l’ ésser humà, de cap manera aquest estudi demostra, ni pretén demostrar, l’ existència d’ aquest sentiment en els gossos.
  • L’ actitud d’ un gos quan se’l renya, normalment consisteix en tot un repertori de senyals de calma per tranquil·litzar a la persona ( es llepa, gira el cap o tot el cos, pot ser que tanqui els ulls, potser que s’ espolsi, pot ser que es quedi immòbil, fins i tot pot ser que s’ acosti i intenti llepar a la persona ). Amb aquest comportament, NO ESTÀ DEMANANT PERDÓ ( característica també pròpia dels éssers humans) sinó que intenta rebaixar el conflicte, calmar a la persona i mostrar-se amistós amb senyals afiliatives com acostar-se a la persona i refregar-se a les seves cames, asseure’s recolzant el cap al cos, o altres comportaments similars.
  • Si, quan el renyem, el gos el que fa és allunyar-se de nosaltres i intentar amagar-se, es tomba a terra i mostra por…NO VOL DIR QUE SE SENTI CULPABLE, més aviat ens fa evident que hi ha un problema important de confiança, el gos no sap què pot esperar del seu guia per què no entén la seva actitud i això, a la llarga, pot traduir-se en comportaments defensius per part del gos com rondinar o ensenyar les dents.

En el següent enllaç podreu veure el vídeo que es va passar al programa Divendres deTV3 en una entrevista sobre aquest tema, el dimarts 6 de setembre, i podreu observar totes les senyals de les que us hem parlat. http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/els-gossos-enten en-les-paraules-i-lentonacio-de-les-persones/video/5618349/,

 

Si voleu llegir l’ article original, el trobareu aquí

Si voleu llegir l’ article en català, el trobareu aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s