inici, notícies, Sin categoría

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, es compromet a la creació d’una taula de treball plural pel desplegament de l’Ordenança de Protecció, tinença i venda d’animals.

Aquesta demanda, que Espai Gos Bcn realitza des de fa 3 anys, s’accepta després de les mobilitzacions veïnals a diferents punts de la ciutat en contra de la implementació que el Consistori està realitzant d’aquesta normativa.

El passat dimecres, dia 16 de maig, a les 16.30 h es celebrava a la Sala Lluïs Companys de l’Ajuntament de Barcelona, la reunió mensual de la Comissió d’ecologia, urbanisme i mobilitat. Aquest és un òrgan de decisió política que s’encarrega d’avaluar, decidir i proposar accions en temes referents, entre d’altres, a l’ordenació i usos de l’espai públic.
En la sala, representants de l’actual govern i de la resta de grups polítics* presentaven i votaven actuacions, observats amb atenció per una vintena d’assessors, periodistes i cinc veïnes de Barcelona i membres d’Espai Gos Bcn que assistien com a públic, és a dir, sense possibilitat d’intervenir. La seva finalitat era la d’aconseguir, pressionant amb la seva presència, una resposta favorable del Consistori per a la creació d’una taula de treball, que es presentaria com a “prec” pel Grup Demòcrata (PDCat). Una demanda que Espai Gos Bcn realitza des de fa tres anys i que tot i així, encara no ha estat implementada per l’Administració, faltant a la paraula donada i incomplint el compromís establert.

La taula tindria l’objectiu de crear un grup de treball mixt (amb grups polítics, associacions veïnals i entitats de benestar animal) per consensuar el desplegament de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals de companyia(PTVA). Normativa que prohibeix que les persones amb gos utilitzin determinats espais públics i que tants conflictes i mobilitzacions ha generat els últims mesos en districtes com Horta-Guinardó i Sarrià.

Presentat com a prec pel Jordi Martí i com a punt número 18 previst en l’ordre del dia, la petició es va llegir a les 20.30 h, després de quatre hores de sessió. En aquell moment, les membres de la Espai Gos Bcn presents a la sala que ocupaven la penúltima i última filera, totes elles identificades amb la samarreta de la Plataforma, van traure un cartell on es llegia “Les persones amb gos volem una taula de treball”, fet el qual va sorprendre a totes les persones allí presents, inclòs el propi Jordi Martí. (Minut 3:43:49 del vídeo)

Malgrat que la interpel·lació era clara i directa, el Comissionat d’ecologia, Frederic Ximeno va respondre de manera dispersa i fent referència a altres qüestions, com per exemple, el Consell d’Ecologia, que es reuneix dues vegades a l’any i del que suposadament Espaigosbcn en forma part, tot i no rebre les convocatòries; un Consell que, a més, des de la Plataforma es considera del tot insuficient i inoperant per implementar consensuada i dialogadament l’Ordenança TPVA.

Així, sense rebre una resposta sólida al prec de la creació de la taula, les representants de la Plataforma van sortir de la sala i visiblement descontentes. I darrera d’elles, el Comissionat Ximeno que, en una conversa privada ja fora de càmeres de la sala Lluis Companys, es va comprometre a convocar aquesta taula en la major brevetat possible.
Des d’Espai Gos Bcn esperem que aquets acords es compleixin i no caiguin en l’oblit com ha succeït fins ara. Ja que les mobilitzacions que han emprès els veïns i veïnes a Horta-Guinardó, en reacció a la “prova pilot” d’assetjament a les persones amb gos, i a Sarrià, per la prohibició d’entrada al Turó Park, entre limitacions a altres espais, només són la punta de l’iceberg d’un malestar que fins ara havia estat latent, però que comença a aflorar amb força.

Els veïns i les veïnes amb gos de tota Barcelona, mentrestant, ens seguirem mobilitzant.

* En representació del Consistori, la 4a tinenta de l’alcaldia, Janet Sanz, el comissionat d’ecologia, Frederic Ximeno i Daniel Mòdol, regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni de l’Ajuntament.

Intervenció de Jordi Martí. (Quan diu “Això no ens ho esperàvem” és quan Espaigosbcn va traure el cartell. )

Moment en el que representants d’Espaigosbcn entren a la sala

comissió ecologia 7
Moment que Espaigosbcn accedeix a la sala

comissió ecologia 1comissió ecologia 2

comissió ecologia 6
Membre del Govern. D’esquerra de dreta, Frederic Ximeno (Comissionat d’ecologia), Janet Sanz (Tinenta d’alcaldia) i Daniel Módol (President de la Comissió d’Ecología, Urbanisme i Movilitat).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s