inici, notícies, Sin categoría

L’Ordenança de TPVA no s’aplicarà fins setembre de 2019, un any més tard del que estava previst.

  • El Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals (CMDFP) dona un marge d’un any per negociar les zones d’usos compartits amb el veïnat.

  • També ratifica el Grup de treball per a la Convivència de Gossos a l’Espai Públic,  el lloc per debatre les zones d’usos compartits (ZUC) i el Carnet de Tinença Cívica Responsable necessari per poder utilitzar-les.

  •  I aprova que Espai Gos Barcelona passi a formar part d’aquest Consell.

Dimecres 25 de juliol, a les 17:00 h va tenir lloc al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona la reunió plenària del Consell Municipal  de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals, l’òrgan de participació ciutadana format per entitats veïnals i animalistes, grups polítics, tècnics municipals i representants dels comerços, que té per finalitat arribar a acords sobre el benestar dels animals i la convivència a la ciutat.

Aquest òrgan, que es reuneix dues vegades a l’any, també s’organitza en grups de treball (GT) específics per tractar temes més concrets d’una forma més profunda. Un d’ells, el GT de Convivència amb Gossos a l’Espai Públic que, tot i haver-se reunit dues vegades per tractar temes referents al desplegament de l’Ordenança de Tinença, Venda i Protecció d’Animals (OTPVA), encara no havia estat ratificat pel Consell.

Donar o no el vistiplau a aquest GT era un dels punts de l’ordre del dia de la reunió, on també s’havia de decidir la incorporació al Consell de noves entitats, entre elles, la Plataforma ciutadana Espai Gos Barcelona, una sol·licitud que la Plataforma va realitzar per primer cop fa tres anys.

Finalment ahir va ser aprovada la seva entrada al consell i ratificat el grup de treball, a poc més d’un mes de la fi de la moratòria de l’Ordenança TPVA i després de mesos de mobilitzacions veïnals a tota la ciutat.

Més novetats i avenços.

Davant de la situació de convulsió i rebuig veïnal cap a la implementació unilateral que des de l’Ajuntament es volia fer de l’OTPVA i la pressió des de les assemblees de districte d’Espai Gos Barcelona, el Consell va prendre la decisió d’iniciar un procés de negociació al setembre de 2018 i finalitzar-lo 12 mesos després. Un procés que s’obrirà amb una de les ja famoses “proves pilot” d’aquest Govern, on es posaran en marxa unes ZUC “recomanades” per l’Ajuntament, “que s’hauran d’avaluar i que podran anar-se ampliant” en paraules del propi comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, durant aquesta negociació.

Ximeno va presentar de manera escarida i succinta algunes d’aquestes ZUCs “recomanades”, entre les que figuren places, rambles i forats de terreny al costat de colònies de gats, que des de la Plataforma i altres entitats animalistes del Consell (com Udols o Plataforma Gatera, entre d’altres) es van considerar del tot inadequades.

Ara bé, l’Ajuntament ha cedit i ha admès com ZUC les zones forestals dels parcs del Guinardó, el Güell, Montjuïc i Collserola, reclamades des d’Espai Gos Bcn des de fa tres anys i aconseguides gràcies a la pressió veïnal i mediàtica dels últims mesos.  

Proposta de futur: seguir treballant

Els propers dies el Consell s’ha compromès a enviar les seves propostes de ZUC a totes les entitats que en formen part, inclosa la Plataforma, que al llarg del mes d’agost les anirà estudiant.

Al setembre es convocarà la primera reunió de negociació del Grup de Treball que, en paraules de la directora de Benestar Animal de Barcelona, Carme Maté, es trobarà “com a mínim una vegada al mes”.

És a dir, “com a mínim” es realitzaran 12 reunions abans del setembre de 2019, quan es donarà per finalitzada aquesta avaluació i es veurà si l’Ajuntament ha escoltat i consensuat de facto, i no només de paraula, aquests espais.

El que ha quedat clar és que, el moviment de persones amb gos de la ciutat de Barcelona, treballant des de tots els àmbits – al carrer, als despatxos, a les places, a les xarxes, als barris, als mitjans- té poder i no s’aturarà. Que tots i cadascun dels esforços realitzats aquests mesos han donat fruit i que el paper de totes i cadascuna de les persones que han participat en aquest moviment ha estat important.

Ara, s’acosten nous reptes. Seguim treballant. Comptem amb vosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s