inici, normativa, notícies

L’Ajuntament reobre el debat de les zones forestals com a espais on poder deixar lliures els gossos i la Federació d’Associacions de Veïnes i Veins de Barcelona s’hi oposa.

REUNIÓ GRUP DE TREBALL 3.9.2018

  • La FAVB se situa al costat d’Ecologia Urbana: “Els gossos posen en perill la biodiversitat de les zones verdes”.

  • L’Ajuntament proposa ZUC al costat de colònies de gats.

Amb l’objectiu de valorar les Zones d’Usos Compartits (ZUC) que l’Ajuntament va proposar a finals de juliol, el passat dilluns 3 de setembre, a les 15.30 h reunia el Grup de Treball (GT) per a la Convivència amb Gossos a l’Espai Públic, a la Gerència d’Ecologia Urbana de Barcelona.

Una reunió convocada precoçment el primer dilluns després de les vacances estivals, amb el consegüent poc temps per preparar-la, i en un horari que dificulta l’assistència dels i les representants de les entitats per les seves obligacions professionals.

A la taula, una clara asimetria entre els i les representants del Consistori, que aportava un tècnic de cada Districte – amb els seus corresponents ajudants i assessors-, i les de les entitats -tres permesos com a màxim- marcava la reunió, on l’ordre del dia amb prou feina es va respectar.

Se suposava que uns dels objectius de la reunió era arribar a acords consensuats, entre el consistori i les entitats, sobre les característiques que havia de tenir una ZUC. Però, lluny d’això, aquest debat no es va establir, i els representants d’Ecologia Urbana van emplaçar els membres del grup a prendre decisions i qualificar les zones proposades com a “correctes”, “correctes a debatre” o “incorrectes” sobre un gran mapa amb gomets de colors.

Les sorpreses a la reunió van ser poques. La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), seguint la seva línia, s’oposava a què les zones forestals dels grans parcs de la ciutat fossin ZUC. Un debat que se suposava tancat, ja que l’Ajuntament, després de mesos de protestes, mobilitzacions i accions veïnals els últims mesos del passat curs escolar, va incloure a la llista de zones d’usos compartits, que inicialment havia vetat.

Dos són els principals al·legats de FAVB per posar en entredit aquests llocs. El primer, que el veïnat es queixa dels gossos sense lligar en aquells espais i, el segon, que els animals fan perillar la biodiversitat. Arguments tots dos gastats, inconsistents i erronis. Per començar, perquè no tracten com a veïnat a les persones amb gos que, a més de ser un 25% de la població de la ciutat de Barcelona, són, juntament amb els esportistes, el col·lectiu que utilitzen principalment aquests espais. I, per seguir, perquè acusen animals no humans de posar en perill la flora i la fauna de les muntanyes, en una ciutat amb tanta contaminació atmosfèrica que s’ha hagut de regular la circulació dels vehicles i on s’estan asfaltant els camins del Parc del Guinardó, amb l’excusa d’un amiant que, pel que es veu, només afecta els llocs per on podria circular un cotxe o una moto, i no així a les arbrades.

La Plataforma ciutadana Espai Gos Bcn, tret de les zones forestals, no donava per bona gairebé cap àrea, ja que en tractar-se d’un moviment ciutadà assembleari, aquestes decisions s’hauran de prendre de manera consensuada a les seves assemblees veïnals i grups de treball de cada Districte.

Alhora, deixava constància que el plantejament de ZUC que realitza l’Ajuntament parteix d’una premissa del tot contraproduent. Concentrar la població amb gos a uns pocs espais concrets en uns horaris limitats, produirà la sobre massificació d’aquests, amb el consegüent estrès per als animals i les seves persones responsables, minvant el benestar de tots plegats i afectant la convivència.

A més, posava sobre la taula un tema de capital importància que no figurava a l’ordre del dia, el Carnet de Tinença Cívica Responsable, argumentant que no té sentit discutir sobre les Zones d’usos compartits si no hi ha canvi de paradigma en aquest punt. I, recordava, que “no acceptarem cap carnet que ens situï com a col·lectiu incívic i que el primer que cal fer és canviar el nom”.

Per la seva part, entre la resta d’entitats de la taula, suscitaven controvèrsia les ZUC proposades per l’Ajuntament al costat de colònies de gats, com la de les pistes esportives de Can Baró.

A principis d’octubre se celebrarà la segona reunió del Grup de Treball d’aquesta tardor, moment pel qual les entitats hauran d’haver fet la feina d’avaluar les zones d’usos compartits proposades per l’Ajuntament, ja que l’objectiu d’aquesta reunió serà realitzar l’aprovació definitiva i iniciar un període prova pilot per avaluar el seu funcionament.

Des d’Espai Gos Barcelona, fem una crida oberta a tothom a participar en aquest procés d’avaluació de les ZUC “oficials”. Podeu contactar amb els referents dels vostres Districtes a espaigosbcn.com/contacte.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s